– Dette er noe vi ikke kunne si nei til. Vi ønsker å støtte kundene våre, og hovedtyngden av omsetningen vår ligger i proffmarkedet, sier Jan Erik Andresen, daglig leder på Optimera/Montér på Træleborg i Tønsberg.

Torsdag var #Medbyggerne utplassert på stander hos byggevarehus rundt omkring i Vestfold, blant annet hos Optimera/Montér. De er der for å synliggjøre seg selv og opplyse om viktigheten av å handle håndverkstjenester på den lovlige måten.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

– Ta kontakt ved mistanke

Holdningskampanjen har pågått en god stund allerede, og du har kanskje sett logoen på håndverksbiler i fylket. Kampanjen er et samarbeid mellom fylkesmannen, fylkeskommunen, Skatt Sør, Arbeidstilsynet, politiet, KS, KIV, NHO, LO og byggebransjen i Vestfold.

Det anslås at det blir utført svart byggearbeid for ti milliarder kroner i året – bare i Vestfold.

Les også: Stor kampanje i Vestfold nå: Svart byggearbeid for 10 milliarder pr. år

– Det er enorme summer som blir unndratt beskatning, men vi ser ingen fordeler med å velge svart arbeid. Hvis det går galt har man ingen rettigheter, sier Helge Dammen i Skatt Sør.

Om man mistenker noen for å drive svart arbeid, oppfordres man til å ta kontakt med Skatteetaten. Men man bør også gjøre en sjekk selv.

– En enkel kontroll alle kan gjøre er å sjekke at de som utfører arbeid har et organisasjonsnummer i Brønnøysundregistret eller på Proff. Det er ingen unnskyldning for ikke å sjekke opp det, sier Dammen.

Les også: Kronikk: Felles dugnad mot useriøse aktører i bygg og anlegg

Vanskeligere å betale svart

Men også byggevarehusene kan bidra i kampen mot svart arbeid. Andresen sier de gjør flere tiltak for å gjøre det vanskeligere å betale svart.

– Vi prøver å få flest mulig av kundene våre over på konto, og har sagt at vi vil hjelpe til med å hente ut info om bedrifter. I tillegg prøver vi å spørre kunder om hvem som gjør jobben hos dem, og veileder og tipser dem om håndverkere, sier Andresen.

Hos Optimera/Montér har de opplevd en markant nedgang i antall kontantbetalinger de siste årene.

– Det er mye mindre kontantbetaling i dag enn for noen år tilbake. Det gir oss en trygghet, sier Andresen.

Les også: Snart vil du møte på håndverkere med denne logoen

Det kan også ha noe med de siste års regelinnstramminger å gjøre. Fra 1. januar 2011 kom det en ny lov som sier at retten til skattefradrag og fradrag for merverdiavgift bortfaller ved kontantutbetalinger på 10.000 kroner eller mer.