Dette er gode nyheter for harryhandlerne

Nordby-senteret ved Svinesund hadde 319.000 besøkende i påsken i fjor.

Nordby-senteret ved Svinesund hadde 319.000 besøkende i påsken i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Prisene på matvarer, tobakk og alkohol har steget lagt mer i Norge enn i Sverige det siste året.

DEL

Påsken er ikke bare høytid for dem som liker å reise på skiferie, det er også tiden da mange nordmenn valfarter til Sverige for å fylle handlekurvene.

Ferske konsumtall fra Statistiske centralbyrån - det svenske motstykket til SSB – viser at det kanskje ikke er så økonomisk dumt å ta turen over grensen i påsken.

Det siste året har nemlig prisene på matvarer og alkoholfri drikke steget dobbelt så mye i Norge som i Sverige.

Mens prisene i Norge steg 3,3 prosent, har de svenske økt 1,6.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Svak kronekurs påvirker

Tilsvarende tall for tobakk og alkoholholdig drikke er 4,1 prosent i Norge mot 1,9 prosent i Sverige.

Hvis du vurderer å handle klær og sko i Sverige, kan vi opplyse at de norske prisene har steget hele 5,7 prosent det siste året.

I Sverige har prisoppgangen vært 3,4 prosent i samme periode.

Den siste oversikten til SSB viste også at prisstigningen for matvarer og alkoholfri var på hele 3,4 prosent fra januar til februar i år. I Sverige steg denne kategorien bare med 0,3 prosent i samme periode.

Tobakk og alkohol steg med 0,1 prosent i Sverige forrige måned og 1,6 prosent i Norge.

Hovedårsaken til at prisene stiger såpass mye mer i Norge er nok at den svake kronekursen gjør det dyrere å importere varer til Norge.

LES OGSÅ:  Denne shoppingen øker

Prisutviklingen i Norge siste måned og år:

Venter over 220.000 besøkende

På Nordby-senteret rett over Svinesund er det for tiden hektisk aktivitet i påvente av storinnrykk fra norske påskehandlere.

- I fjor hadde vi 220.000 besøkende i påskeuken og 319.000 når man regner påsken fra fredag til mandag. Jeg vil anslå at om lag 95 prosent av de besøkende i påsken er nordmenn, sier sentersjef Ståle Løvheim til Nettavisen.

Han håper på enda flere besøkende i år.

- Hvis vi når 230.000, skal jeg slå salto. Blir det drøyt 200.000 serverer jeg bare et stramt smil, ler han.

- Merker ikke priskrigen i Norge

Den siste tiden har det vært priskrig mellom de norske matvarekjedene, og Nettavisen anbefaler derfor at du orienterer deg på pristilbudene i dine lokale butikker før du tar turen til Sverige. Selv om priskrigen i hovedsak har dreid seg om godteri og sjokolade, er det nå mulig å også gjøre kupp på typiske påskevarer som egg, ketsjup og grillpølser i Norge.

Ifølge Løvheim har ikke Nordby-butikkene merket noe til prisdumpingen i norske dagligvarebutikker.

- I forrige uke hadde vi 10 prosent flere besøkende enn hva som var tilfellet for en sammenliknbar uke i fjor. Priskrigen i Norge før jul fikk heller ingen konsekvenser for omsetningen vår.

Håper på grillvær

Løvheim forteller at kjøtt, bacon, kyllingfileter, kjøttdeig, hamburgere og steker er det nordmenn handler mest på senteret.

- Det går også mye meieriprodukter og pålegg. Vi håper at finværet holder seg, slik at mange starter grillsesongen. Da kommer vi til å selge enorme mengder pølser, fortsetter han.

Den svake kronekursen gjør at man for tiden må betale 101 norske kroner for 100 svenske på Nordby-senteret. Selv om dette skal være fast for alle butikkene, oppfordrer Løvheim å spørre betjeningen hva slags vekslingskurs man får.

Samtidig anbefaler han norske kunder å betale med norske betalingskort eller norske kontanter.

Butikkene på senteret er pålagt å bruke den svenske riksbankens gjeldende kurs.

- Jeg betaler selv aldri med kredittkort på senteret. Vi pålegger butikkeierne å ikke ta vekslingsavgift, så det er en utgift kundene slipper å betale, sier Løvheim.

Artikkeltags