Gå til sidens hovedinnhold

– Bedre rustet til å ta nedgangen

Artikkelen er over 5 år gammel

Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, tror det at Kongsberg Maritime har flere bein å stå på gjør at de vil være bedre rustet til å takle nedgangen i olje- og gassektoren.

Torsdag fikk Horten-bedriften besøk av blant annet Støre, LO-leder Gerd Kristiansen og stortingsrepresentant Dag Terje Andersen.

Direktør i Kongsberg Maritime Subsea, Bjørn Jalving fortalte gjestene om hvordan bedriften omstiller seg som en følge av nedgangen i olje- og gassbransjen.

– Nedgangen i olje- og gassbransjen er alvorlig for Kongsberg Maritime, og som andre bedrifter i bransjen merker vi nedgangen. Det er mindre å gjøre i deler av virksomheten, og vi har vært ute med pressemeldinger om kostnadsreduksjoner og nedbemanninger for å tilpasse kapasiteten, sier Jalving.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Framgang i flere markeder

Kongsberg Maritime er ikke bare inne i olje- og gassektoren. Fiskeri, forskning, handelsflåte og sjøforsvar er noen av de andre markedene bedriften leverer til. Med flere bein å stå på satser de på å takle utfordringene i dagens marked med teknologien og kompetansen bedriften allerede innehar.

– Vi har opplevd god framgang i flere av de andre markedene. De vil ikke kunne kompensere for bortfallet i olje og gass på kort sikt, men på lengre sikt må det være en ambisjon at vi kommer gjennom omstillingen som en styrket bedrift. Dette er markeder vi allerede er i, og hvor vi har utnyttet at vi kan benytte samme teknologi og kompetanse som i olje og gass. Innenfor olje og gass, er det et viktig poeng at vi arbeider med løsninger som bidrar til reduserte kostnader, sier Jalving.

LES OGSÅ: Kongsberg Maritime bygger en ny super-robot

– Produkter til inspirasjon

Gahr Støre tror det gjør at Kongsberg Maritime vil ha større sjanse til å takle nedgangen.

– De beina inspirerer hverandre, og kunnskap fra det ene kan bety noe for det andre. Da er de bedre rustet til å ta nedgangen som kommer i olje- og gassindustrien, sier Gahr Støre.

Han lot seg imponere av besøket, og noe av diskusjonen rundt bordet gikk på hvordan man skal utnytte havrommet i tiden framover, en ting Arbeiderpartiet og Støre er svært opptatt av.

LES OGSÅ: Endrer og styrker Kongsberg Maritime

– Mye av framtida ligger i kunnskapen som er her på Kongsberg Maritime. Havet har vært kilde for norsk verdiskapning og vil til de grader være det i framtiden. Den kunnskapen og arbeidsformen som er her, med ansatte som klarer å lage teknologiske produkter i verdensklasse, må være stor inspirasjon til hva som skal gi norsk verdiskapning og jobber i framtida.

Ser på besøket som en anerkjennelse

Kongsberg Maritime begynner å bli godt vant med besøk fra sentrale politikere. Det er ikke mer enn et par uker siden fiskeriminister Per Sandberg var på visitt. Torsdag ble lederne i Ap og LO lagt til gjestelista.

– Det er inspirerende for Kongsberg at styringsmakter, politiske partier og fagforeninger legger merke til hva vi driver med. Det er også en anerkjennelse av Kongsberg, sier Jalving.

LES OGSÅ: – Jeg visste ikke hvor gode dere er her i Horten på å kombinere alt

– Dette er et av lokomotivene i Norge og en av dem vi skal satse på videre. Jeg mener det er viktig å ha en del statlig eierskap i Kongsberg for å sikre at det er en bedrift som blir i Norge, sier Støre.

Kommentarer til denne saken