- Omstillingen til grønn konkurransekraft blir krevende

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Det bør ikke være noen nyhet at vi må omstille oss til et lavutslippsamfunn, sa Solberg under sin tale til Høyres landsmøte fredag.

DEL

Oslo: Regjeringen starter nå arbeidet med å lage en strategi for grønn konkurransekraft.

- Vi skal gjennom en omstilling som vil bli krevende, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Les også: - Klimatrusselen vil endre næringslivet totalt

Les også: Mentaliteten et større hinder enn teknologien

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

 

Næringslivet ber om forutsigbarhet

NHO har tidligere vist til at næringslivet er avhengig av forutsigbarhet og muligheter for å planlegge fremover i tid for at norsk næringsliv skal kunne bidra til å oppnå klimamålene og ta del aktivt i det grønne skiftet.

 - Det er bra at et bredt politisk flertall på Stortinget har vedtatt ambisiøse klimamål.  Det at målene nå er nært knyttet til EU, gir norsk næringsliv økt forutsigbarhet og likere rammebetingelser med våre europeiske konkurrenter, har næringspolitisk direktør Petter Haas Brubakk i NHO tidligere uttalt på deres nettsider.

Grønn verdiskaping, det grønne skiftet, endring og nyskaping har vært gjennomgangstema på flere næringslivskonferanser i Vestfold i 2015. Både på grunn av klimatrusselen og de fallende oljeprisene.

Fokuset har vært alt fra omstilling for næringslivet generelt, til bevisst energibruk i bygninger og utnyttelse av solenergi.

- Teknologien har gått fortere enn hva vi har trodd, sa statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet om utviklingen av solcelle-teknologien da han gjestet Vestfold fylkeskommunes konferanse om grønn verdiskaping i januar.

I mars vedtok Stortinget regjeringens forslag til klimamål for 2030, som er i tråd med EUs klimamål.

Les også: Næringslivet tar opp kampen mot klimatrusselen

Les også: 1 av 2 nordmenn tror på sola

- Grønt, smart og nyskapende

Statministeren viste til at nye næringer både må kunne gi høy lønn og høy avkastning til samfunnet for å sikre offentlig velferd.

- Jeg vil peke på tre begreper som må prege vårt nærings- og arbeidsliv i fremtiden: Grønt. Smart. Nyskapende, sa Solberg.

- Det er i denne retningen vi vil lede omstillingen. Derfor står denne regjeringen for tidenes satsing på kunnskap og forskning, uttalte Høyre-lederen.

Hun viste til at næringsminister Monica Mæland har startet arbeidet med en gründerplan, samt at regjeringen nå starter arbeidet med å utarbeide en overordnet strategi for grønn konkurransekraft.

- Her må vi gjøre det største nybrottsarbeidet, sa Solberg.

Artikkeltags