Ønsker fradrag på skatten for å bekjempe svart arbeid

UTSENDT AV STATSMINISTEREN: – Vi er på lytteturné. Bakgrunnen er selvfølgelig lav oljepris og økende ledighet, sier stortingsrepresentant Svein Flåtten (i midten). Her lytter han på ekteparet Johnny og Anna Furhoff Jensen. Til høyre ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H).

UTSENDT AV STATSMINISTEREN: – Vi er på lytteturné. Bakgrunnen er selvfølgelig lav oljepris og økende ledighet, sier stortingsrepresentant Svein Flåtten (i midten). Her lytter han på ekteparet Johnny og Anna Furhoff Jensen. Til høyre ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fradrag på skatten for hvitt arbeid gir størst effekt for å bekjempe svart arbeid, mener lokale bedriftsledere. – For dyrt, mener Høyres stortingsrepresentanter.

DEL

Svein Flåtten og Kårstein Eidem Løvaas har tatt seg en fridag fra Stortinget – ikke for å samle krefter, men for å lytte. De ønsker å vite hva bedriftsledere i Vestfold er opptatt av, hvordan situasjonen er, og utsiktene framover. Og de vil høre forslag til hva politikerne kan gjøre for å bedre situasjonen.

– Vi er sendt ut av statsministeren for å lytte, sier Flåtten og Eidem Løvaas.

– Høyest på ønskelista er fradrag på skatten

I et lunsjrom på Kullerød utenfor Sandefjord gjør de nettopp det. Der sitter ekteparet Anna Furhoff Jensen og Johnny Jakob Jensen. Sammen driver de Malermestrene Jensen AS. Furhoff Jensen er i tillegg leder i Sandefjord Håndverk- og Industriforening. I det vervet har hun i lang tid gått til kamp for å bekjempe svart arbeid.

Og det er nettopp svart arbeid hun vil snakke med stortingspresentantene om.

– Høyest på ønskelista er fradag på skatten for arbeid som utføres hvitt. Det gjør det billigere for kundene og gir flere oppdrag for seriøse bedrifter, sier Furhoff Jensen.

Hun viser til erfaringer fra Sverige, der et liknende fradrag har redusert omfanget av svart arbeid.

Konsekvensen av et slikt fradrag fører direkte til hennes andreplass på lista over viktige saker – rekruttering til håndverksfagene. Seriøse bedrifter med lærlinger trenger oppdrag for å holde dem i aktivitet, og for å ansette enda flere lærlinger.

– Vi bli jo lyttet til, men det vi vil skjer ikke, sier Furhoff Jensen.

Det bekrefter de to stortingsrepresentantene.

– Jeg er enig i at svart arbeid må bekjempes. Og det gjøres endel. Men dette fradraget har vi lagt til side, fordi det blir veldig dyrt. De som allerede jobber hvitt vil jo også bruke det, sier Flåtten, som anslår kostnaden til åtte milliarder kroner.

Les også: Kronikk: Hvem har ansvaret når noen utsettes for sosial dumping?

Ønsker kontanter vekk

Ifølge ordfører og partikollega Bjørn Ole Gleditsch, som deltok på møtet, kan kortbetaling i stedet for kontanter være et godt alternativ til et slikt fradrag. Tidligere på dagen foreslo han overfor politimester Christin Fossen at politiet og kontrollmyndighetene å ta i bruk droner over hytteområder, for å se etter mulig svart arbeid.

Bedrifter i malerbransjen har på sin side forsøkt å opprette en såkalt «Uro-patrulje» for å overvåke arbeidsmarkedet. Dette ser ikke ut til å lykkes, men det er innledet et samarbeid med Fellesforbundet om liknende tiltak. Dette initiativet får støtte fra de tre politikerne. De ser ikke bort fra at slike tiltak kan få pengestøtte.

– Da blir det viktig at Arbeidstilsynet, Skatt Sør og andre instanser følger opp når det er mistanke om svart arbeid, sier Gleditsch.

Flåtten og Eidem Løvaas mener arbeid for å endre folks holdninger er viktig.

– Og der spiller mediene en viktig rolle, sier Flåtten.

Les også: – Er arbeidet utført svart, kan ikke vi godkjenne det

Kortere vei til makta

Andre bedrifter som fikk besøk fredag var Enwa, også det på Kullerød, og Larviksbedriftene Treschow Fritzøe, Bedriftsrådgiverne AS og Bakkebyen AS.

– Vi lytter til dem alle, men de er jo opptatt av forskjellige ting. For noen er formueskatten negativt, for andre er lav kronekurs positivt. Tiltakene vi setter inn bør være det som er best for alle, sier Eidem Løvaas.

– Det er sånn politikk fungerer. Bakgrunnen nå er selvfølgelig tidene vi er inne i. Vi har ti år bak oss med skyhøye oljeinntekter. Når ledigheten øker er det utrolig viktig å reise rundt og lytte, sier Flåtten.

Eidem Løvaas mener Vestfold, med større variasjon i næringslivet enn for eksempel Rogaland, har bedre forutsetninger for å lykkes i omstillingen næringslivet må igjennom.

Gjennom et langt liv i politikken har Svein Flåtten vært på utallige bedriftsbesøk. I mange år skjedde det i opposisjon på Stortinget. Det opplevde han tyngre enn i dag.

– Nå er det kortere vei til våre folk i regjering, og det vet også de vi snakker med.

Les også: Slik skal de kriminelle holdes unna offentlige prosjekter

Ingen nevnte avgift

De skal altså lytte. Men den vedtatte flyseteavgiften, som har vakt sterke reaksjoner fra flere hold, fikk han ikke gjort noe med. Han har derimot forsvart den.

– Vi kan ikke overprøve et stortingsvedtak. Men ingen av bedriftene vi nå har besøkt har nevnt avgiften, sier Flåtten.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Artikkeltags