Norwegian tar av på børsen: Flygigant vurderer å by på selskapet

KAN BLI KJØP OPP: Norwegian har lenge vært regnet som en av børsens mest sannsynlige oppkjøpsmål. Men vil Bjørn Kjos selge?

KAN BLI KJØP OPP: Norwegian har lenge vært regnet som en av børsens mest sannsynlige oppkjøpsmål. Men vil Bjørn Kjos selge? Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

British Airways-eier vurderer å kjøpe Bjørn Kjos' Norwegian.

DEL

Norwegian-aksjen var på det meste opp 26 prosent onsdag formiddag. Den vanvittige oppgangen kommer etter meldinger om at British Airways-eier IAG har kjøpt seg opp i Norwegian og vurdere å legge inn bud på hele selskap.

IAG er Europas tredje største flyselskap, og hadde over 100 millioner passasjerer i fjor. Til sammenligning hadde Norwegian 33 millioner.

LES OGSÅ (+): Beliggenheten var nøkkelen da grossist-kjempen valgte Vestfold

Bekreftet

Oppkjøpsmeldingen ble først rapportert av nyhetstjenesten Bloomberg. IAG har deretter bekreftet at de vurderer et oppkjøp av selskapet. I den sammenheng har de kjøpt en mindre eierpost på 4,61 prosent av Norwegian.

– IAG vurderer Norwegian til å være en attraktiv investering og har kjøpt en eierandel på 4,61 prosent i flyselskapet. Denne investeringen er ment til å etablere en posisjon hvorfra man kan starte diskusjoner med Norwegian. Disse inkluderer muligheten for et fullt oppkjøp av Norwegian, skriver IAG i en pressemelding.

IAG sier at de enn så lenge ikke har startet en slik diskusjon, og at det er ingen garanti for at de vil legge inn et bud.

Selskapet skal være verdsatt til tre milliarder dollar, inkludert gjelden i selskapet. Det tilsvarer 23,4 milliarder kroner.

Norwegian-aksjen er nå pauset.

LES OGSÅ: Tønsberg-bedrift konkurrerer om Eksportprisen 2018

Tause

Norwegian har så langt vært tause på meldingen.

– Vi kommenterer ikke spekulasjoner. Dette må eventuelt IAG svare på, sa kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Nettavisen før IAG bekreftet planene sine.

Norwegian har lenge vært regnet som en av de mest åpenbare oppkjøpskandidatene på Oslo Børs. Lenge har Ryanair vært trukket fram som den mest sannsynlige kandidaten for å overta selskapet. Nå kan altså IAG, som allerede eier British Airways, Iberia og lavprisselskapene Vueling og Level endte opp med å snappe opp selskapet. 

Skal de klare det, må de imidlertid overbevise storeier og toppsjef Bjørn Kjos om å selge. Han har flere ganger uttalt at Norwegian ikke er til salgs, selv om mange har ønsket å kjøpe selskapet.

– Ja, vi har fått henvendelser fra alle i hele Europa, sa Kjos i Det store intervjuet med Nettavisen i fjor høst.

– Men er Norwegian til salgs, da?

– Nei, sa Kjos kontant og brøt ut i en braklatter.

LES INTERVJUET HER:

Bjørn Kjos: – Jeg er langt på overtid som sjef 

Artikkeltags