Wilhelmsen og Wallenius vil danne shippingkjempe

TØNSBERG-HISTORIE: Det globale rederiet Wilh. Wilhelmsen ASA er opprinnelig etablert i Tønsberg, og eierfamilien har fortsatt sterk tilknytning til distriktet. Flere av hovedaksjonærene er bosatt i Vestfold.

TØNSBERG-HISTORIE: Det globale rederiet Wilh. Wilhelmsen ASA er opprinnelig etablert i Tønsberg, og eierfamilien har fortsatt sterk tilknytning til distriktet. Flere av hovedaksjonærene er bosatt i Vestfold. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Shippingselskapene inngår fusjonsavtale.

DEL

Shippingselskapene Wilhelmsen, opprinnelig fra Tønsberg, og svenske Wallenius inngår en intensjonsavtale der de danner et nytt felles eierselskap som skal være notert på Oslo Børs.

Hensikten er å slå sammen eierandelene i selskapene Wallenius Wilhelmsen Logistics, EUKOR Car Carriers og American Roll-on Roll-off Carrier, samt mesteparten av skipene.

I det nye felles selskapet vil Wilh. Wilhelmsen Holding ASA og Wallenius Lines AB hver eie rundt 40 prosent. Det nye selskapet bli en gigant innen ro-ro, skip som frakter kjøretøy.

Det nye selskapet får navnet Wallenius Wilhelmsen Logistics ASA og skal være basert på den eksisterende noteringen til Wilh. Wilhelmsen ASA. Hovedkontoret skal ligge i Norge.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

50-100 milliarder dollar

Administrerende direktør i Wilh. Wilhelmsen ASA, Jan Eyvin Wang, sier i en børsmelding at den foreslåtte fusjonen er ventet å gi synergieffekter på 50-100 millioner dollar.

Den foreslåtte sammenslåingen er ventet fullført i første kvartal 2017.

Wilh . Wilhelmsen Holding ASA er en global aktør der hovedvirksomheten er skip som frakter biler. Selskapet har rundt 6500 ansatte på land. I tillegg teller antall sjøfolk rundt 11.000.

I Vestfold driver selskapet Wilhelmsen Chemicals. Fabrikken på Kjøpmannsskjær ytterst på Nøtterøy omsetter for over en halv milliard kroner i året og har et hundretalls ansatte.

Wilhelmsen Chemicals leverer blant annet kjemikalieblandinger til industri- og forbrukermarkedet i Skandinavia.

LES OGSÅ: Wilhelmsen-selskaper ilagt bøter på over 440 millioner

Grunnlagt i Tønsberg

Hele det globale rederiet ble grunnlag i Tønsberg for over 150 år siden, da Morten Wilhelm Wilhelmsen startet Wilh. Wilhelmsen-gruppen.

Gründeren var 22 år gammel, og seilskipet «Mathilde» utgjorde første skritt på veien mot dagens tonnasje.

I 1917 ble rederiet flyttet til Oslo. Men den dag i dag har enkelte av skipene «Tønsberg» på akterenden.

Wilhelmsen-konsernet er eid av en rekke mindre aksjonærer, blant dem et titalls norske verdipapirfond som Odin, Skagen og Pareto.

Men majoriteten i det børsnoterte selskapet eies fortsatt av grunnleggerens etterkommere.

Fjerde generasjon i skipsreder-familien, søsknene Morten Wilhelm Wilhelmsen, Finn Wilhelmsen (som døde i 2013), Cecilie Paus og Helen Juell, har i nyere tid vært hovedeiere. De overtok familieaksjene etter sin far, skipsreder Tom Wilhelmsen (1911-1978).

I dag er familieaksjene spredt på de gjenlevende tre søsknene og deres barn. Alle aksjonærene har fortsatt bosted i eller tilknytning til Tønsberg-området.

LES OGSÅ: Kvinnene troner på toppen over de 100 rikeste i Vestfold

Artikkeltags