Sparebankstiftelse kjøper hele Amedia

TIL SALGS: Amedia meldte for seks måneder siden at konsernet satte i gang en aktiv salgsprosess. Selskapet omfatter blant annet alle de tradisjonsrike lokalavisene i Vestfold.

TIL SALGS: Amedia meldte for seks måneder siden at konsernet satte i gang en aktiv salgsprosess. Selskapet omfatter blant annet alle de tradisjonsrike lokalavisene i Vestfold. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

En nyopprettet stiftelse blir eier av Amedia-konsernet, og sikrer dermed et langsiktig og stabilt eierskap til norske lokalaviser.

DEL

Det skriver Amedia i en pressemelding som ble sendt ut parallelt med en pressekonferanse i Amedias lokaler i Oslo mandag ettermiddag.

Den nye stiftelsen vil overta alle aksjene i Amedia fra LO, Telenor og Fritt Ord. Formell overtagelse forventes å skje i april.

Sparebankstiftelsen DNB oppretter den nye stiftelsen, og gir den samtidig et ansvarlig lån for å finansiere kjøpet av Amedia.

Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig stiftelse som bruker sitt overskudd til samfunnsnyttige formål.

– Lokalavisene har stor betydning for sine lokalsamfunn, for demokratiet, kultur og organisasjonsliv. Målet med kjøpet er å bidra til at avisene kan utvikle seg videre til beste for sine lokalmiljøer, sier direktør i Sparebankstiftelsen DNB, André Støylen i pressemeldingen.

Den nye stiftelsen vil beholde Amedia som et samlet konsern. Det betyr også at konsernsjef Are Stokstad fra Larvik fortsetter i sin jobb.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

I Vestfold siden 1851

I Vestfold eier Amedia Tønsbergs Blad, Sandefjords Blad, Østlands-Posten (Larvik), Gjengangeren (Horten), Jarlsberg Avis (Holmestrand) og Øyene (Nøtterøy og Tjøme). Tønsbergs Blad AS er også utgiverselskapet bak Vestviken24.

Avisgruppen har, gjennom sitt eierskap i Gjengangeren i Horten, historie i Vestfold siden 1851. Gjengangeren er den eldste avisen i Vestfold.

FORTSETTER: Salget innebærer at Amedia drives videre som i dag, med Larvik-mannen Are Stokstad som konsernsjef.

FORTSETTER: Salget innebærer at Amedia drives videre som i dag, med Larvik-mannen Are Stokstad som konsernsjef. Foto:

I pressemeldingen heter det at den nye stiftelsen vil sikre Amedia-konsernets og avisenes utgivelsesgrunnlag, selvstendighet og redaksjonelle frihet. 

André Støylen understreker at modellen med et stiftelseseid mediekonsern vil styrke lokalavisene:

– Et langsiktig eierskap vil kunne sikre avisene nødvendig kraft til omstilling og økt økonomisk handlingsrom, sier Støylen.

Han fremholder at den nye stiftelsen vil være en støttende og utviklende eier.

– Vi har tro på Amedias digitale strategi og at konsernet vil lykkes med de omstillingsplanene som er lagt, sier han.

Amedia er landets største utgiver av lokale medier. Konsernet driver i tillegg distribusjonsvirksomhet i Norge og trykkerivirksomhet i Norge og Russland.

Konsernet når daglig nær 1,7 millioner lesere av papiraviser og digitalt innhold fra konsernets 62 abonnementsaviser.

Amedia har om 2400 ansatte i Norge og Russland. Konsernet omsatte i 2015 for 4,2 milliarder kroner.

- God eier for Amedia

Som ledd i den strategiske utviklingen av Amedia fram mot 2020, besluttet LO og Telenor høsten 2015 at de ville søke å styrke eierstrukturen i selskapet.

Den prosessen er nå avsluttet med salget av hele selskapet til én ny eier.

POSITIV TIL SALGET: Redaktør i Østlands-Posten, Terje Svendsen.

POSITIV TIL SALGET: Redaktør i Østlands-Posten, Terje Svendsen.

– Vi er glade for å kunne overlate eierskapet til den nye stiftelsen som opprettes av Sparebankstiftelsen DNB. Vi er trygge på at stiftelsen vil være en langsiktig og god eier for Amedia, sier Amedias styreleder Knut Ivar Solnes.

– Det har vært viktig for oss å søke etter en eier som har et bevisst forhold til medienes funksjon og samfunnsoppdrag. Dette er derfor en god dag for Amedia og for landets lokalmedier, sier Solnes videre.

LES OGSÅ: Amedia er til salgs

Reagerer positivt

Vestviken24 har snakket med tre av de sentrale redaktørene i Vestfold om salget.

– Dette er langt mer enn hva vi kunne ha håpet på – og vi vurderer å hente fram julepynten fra lageret igjen.

– Sandefjords Blad er – og skal også være – en viktig lokal arena. For holde på denne rollen trenger vi en langsiktig eier som både vil oss og lokalsamfunnet vel. Det har vi nå fått, sier  Steinar Ulrichsen, ansvarlig redaktør i Sandefjords Blad.

POSITIV TIL SALGET: Redaktør i Sandefjords Blad, Steinar Ulrichsen.

POSITIV TIL SALGET: Redaktør i Sandefjords Blad, Steinar Ulrichsen.

Kollega Terje Svendsen i Østlands-Posten er også positiv:

- Det er godt for alle at det er kommet en avklaring. Dessuten er det positivt at vi har fått en norsk eier som er tydelige på at de tenker langsiktig. Det virker klart at det er en forståelse av viktigheten av å ha sterke og gode lokalaviser rundt om i landet. Det er et godt utgangspunkt og en god nyhet for oss, sier Svendsen.

Tønsbergs Blad-redaktør Sigmund Kydland tror mange gleder seg over den nye eierstrukturen.

– Den bygger på sterk tro på lokalavisas betydning. Og litt humoristisk kan jeg vel si som vi pleier: Eiere kommer og går, Tønsbergs Blad består, sier Kydland.

LO og Telenor selger

Sparebankstiftelsen DNB er en stiftelse som ble dannet i 2002 da Gjensidige NOR sparebank ble omdannet til aksjeselskap.

Amedias hovedeiere før salget er Telenor og LO.

POSITIV TIL SALGET: Redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland.

POSITIV TIL SALGET: Redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland.

LO har vært medeier i Amedia, tidligere A-pressen, siden 1989. De gamle arbeiderpresse-avisene slet økonomisk, og fagforeningen gikk inn med 160 millioner kroner for å redde avisene.

Telenor har vært største aksjonær med litt over 44 prosent.

LO sitter på 36 prosent, mens stiftelsen Fritt Ord eier snaut tre prosent av Amedia. 11 andre fagforbund tilsluttet LO har hittill hatt også hatt mindre aksjeposter.

LO-leder Gerd Kristiansen sier det har vært viktig for LO å få på plass et norsk eierskap til Amedia i form av en eier med bredt samfunnsansvar som vil bygge avisene som lokale arenaer for debatt og demokratibygging, og som vil videreføre Amedias publisistiske plattform og formålsparagrafer.

– Det er både vemodig og et veiskille at LO avvikler sitt eierskap. Men vi har fått en framtidsrettet løsning for Amedia, sier hun.

- Opplever sterk abonnementsvekst

Konsernsjef Are Stokstad er glad for at Amedia får en langsiktig eier med dyp forståelse for avisenes samfunnsrolle og tro på vår evne til å utvikle sterke lokale posisjoner gjennom godt redaksjonelt og kommersielt innhold. 

– Amedia opplever sterk abonnementsvekst og er inne i en god utvikling. Nå som eierspørsmålet er avklart, kan vi med full kraft videreføre arbeidet for å levere på selskapets ambisiøse strategi- og forretningsplan.

– Jeg gleder meg til å utvikle konsernet videre til beste for alle våre aviser i samarbeid med eierstiftelsen og konsernstyret, sier Stokstad.

Salget verdsetter Amedia til 1,4 milliarder kroner. Etter fradrag for gjeld og gjeldsrelaterte poster er kjøpesummen for aksjene 395 millioner kroner.

Amedia

Norges nest største mediekonsern (etter Schibsted)

Eier helt eller delvis 78 lokal- og regionaviser samt trykkeri og lokalradio.

Etablert i 1948 som Norsk Arbeiderpresse. Fra 1994 til 2012 het konsernet A-pressen.

A-pressen kjøpte Edda Media i 2012 fra britiske Mecom og tok navnet Amedia.

Eies av LO (35,65 prosent), Telenor (44,2 prosent) og Fritt Ord (2,97 prosent). Resten eies av diverse fagforbund tilknyttet LO og Amedia selv.

I august i fjor ble det kjent at et meglerhus var hyret for å lede prosessen med å finne kjøpere til LOs og Telenors aksjeposter.

Are Stokstad fra Larvik er konsernsjef og Knut Ivar Solnes er styreleder.

Har delt ut to milliarder

Sparebankstiftelsen DNB har som formål å videreføre sparebanktradisjonen ved å gi bidrag til allmennyttige formål.

Stiftelsen, som er nest største eier av DNB med rundt 10 prosent av aksjene,  skal også være en langsiktig eier i banken.

Siden starten har Sparebankstiftelsen DNB tildelt over 2 milliarder kroner til allmennyttige formål, skriver Wikipedia.

Sparebankstiftelsen DNB eier en betydelig kunstsamling. Samlingen er deponert ved norske museer, og inkluderer blant annet en stor samling kunst av Nikolai Astrup.

Sammen med Fritt Ord overtok Sparebankstiftelsen DNB driften av Store norske leksikon i 2010. Fra 2011 fikk leksikonet navnet Norsk nettleksikon.

Kapitalen i Sparebankstiftelsen DNB har aner tilbake til Christiania Sparebank, Norges første sparebank, opprettet i 1822.

Artikkeltags