– Innovasjon er en livsstil for oss

SÅ ETTER MULIGE SAMARBEIDSPARTNERE: Administrerende direktør Dag Almar Hansen hos Techni AS var på infodagen for Horisont 2020 blant annet for å få oversikt over mulige samarbeidspartnere for teknologiselskapet.

SÅ ETTER MULIGE SAMARBEIDSPARTNERE: Administrerende direktør Dag Almar Hansen hos Techni AS var på infodagen for Horisont 2020 blant annet for å få oversikt over mulige samarbeidspartnere for teknologiselskapet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Næringslivet fikk innblikk i de mange mulighetene Horisont 2020 har å by på.

DEL

Fredag 15. april samlet aktører fra næringsliv, offentlig sektor og FoU (forskning og utdanning) seg for å høre om næringslivets muligheter i EU-programmet Horisont 2020.

Av de rundt 120 påmeldte var 60 fra privat sektor.

– Jeg ble glad når jeg så at det var så mange bedrifter påmeldt, sier regionsdirektør i NHO Vestfold, Kristin Saga.

Hun mener dagen er viktig for å gi bedriftene et innblikk i det som er verdens største forskningsprogram.

– Horisont 2020 er nok godt kjent nå, men det kan være at mange er redde for at det tar altfor mye tid og ressurser å skulle sette seg inn i det og søke. En dag som dette er med på å rive ned terskelen for å bli med, sier Saga.

– Vi har alltid vært i transformasjon

På arrangementet fikk tilhørerne et innblikk i noen av de mange områdene som det er mulig å søke seg inn under. Sentralt i de mange prosjektene man kan søke seg til står samarbeid mellom aktører i forskjellige land. Vanlig finansieringsgrad fra EU-programmet er 70 prosent, og samarbeidsprosjektene byr på en betydelig risikoavlastning for deltakerne.

Biowater Technology er et av de lokale selskapene som gjennom programmet har fått muligheten i det europeiske markedet.

Et av fokusområdene i Horisont 2020 er transformasjon og muligheter for offshore- og petroleumsindustrien til å bruke kompetanse og teknologi inn i andre bransjer.

Svært sentralt er også områdene bærekraftig utvikling og energi. Henholdsvis 60 og 35 prosent av Horisont 2020 sitt totale budsjett er satt av til disse områdene. 

Marianne Haavardsholm Aandahl viste en rekke eksempler på hvordan teknologi fra oljesektoren er aktuell innen alt fra helse og matsikkerhet, til romfart og overvåkning av vannledninger.

Techni AS i Horten er et lokalt eksempel på noen som nettopp har gjennomgått en slik transformasjon. Flere ganger.

Teknologiselskapet som har eksistert i snart 20 år og nå har 40 ansatte, har i løpet av den tiden utviklet teknologiske løsninger til blant annet olje og gass, helse og forsvar.

– Innovasjon er en livsstil for oss. Vi har alltid vært i transformasjon, forteller administrerende direktør Dag Almar Hansen.

Legger vannledninger uten graving

Selskapet jobber nå i samarbeid med Oslo kommune om deres NoDig-løsning, som baserer seg på boreteknologi fra oljebransjen:

Samtidig som et boresystem plasseres i kjelleren i et hus, blir en robot plassert i vannledningen som husets vannsystem skal kobles til. Roboten gir en nøyaktig beskrivelse av ledningens plassering, som roboten i kjelleren i neste omgang benytter seg av for å bore seg ut til vannledningen og feste seg til den.

– Dermed er det ikke behov for noe graving. Naboer slipper støyet fra gravearbeid, og det er kostnadsbesparende, samtidig som det det også sparer miljøet, sier Hansen.

I både dette og tidligere prosjekter har Techni kommet i kontakt med utenlandske partnere på egenhånd. Likevel ser Hansen det som svært nyttig å bli bedre kjent med mulighetene Horisont 2020 kan by på:

– Vi har vært flinke til å se langt framover. Det gjøres også i Horisont 2020. Ved å følge med her får vi oversikt over mulige partnere. Det kommer oss til gode, sier Hansen.

– Prosjektene har stor gravitasjonskraft

På konferansen fortalte også representanter fra Sensocure AS og Tiny Mesh AS om sine erfaringer fra deltakelse i Horisont 2020.

DELTE ERFARINGER: Rolv Møll Nilsen fra Tiny Mesh AS delte erfaringer fra Horisont 2020 med tilhørerne.

DELTE ERFARINGER: Rolv Møll Nilsen fra Tiny Mesh AS delte erfaringer fra Horisont 2020 med tilhørerne. Foto:

Sjef for forretningsutvikling Rolv Møll Nilsen hos Tiny Mesh kom med et par råd til de andre bedriftene i forsamlingen:

– Gå inn i nettverk der dere er gode. Prosjektene har så stor gravitasjonskraft at bedriften din går dit prosjektet går. Derfor må dere være sikre på at det er en ferd dere vil være med på, og ikke bare gjør det for pengene.

Arrangører var Forskningsrådet, Innovasjon Norge, NHO og Viken EU-nettverk.

Artikkeltags