Verify the Solution er et prosjekt i regi av Microtech Innovation. Solberg har helt siden hun var kommunalminister i 2005 engasjert seg i teknologiklyngesatsingen i Horten, og har flere ganger siden besøkt NCE Micro and Nanotechnology-prosjektet, som Verify har sitt utspring fra.

– Det er ekstremt viktig at Norges utvikler et bredere næringsgrunnlag for økonomien vår fremover. Det har vært et spennende fagmiljø i området i Vestfold rundt Horten på mikroteknologi. Her bygger man systematisk opp et virkemiddelapparat som gjør at man kan løfte disse bedriftene til å bli større, sier Solberg til Vestviken24.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Får testet ideer

Innovasjonslaben ligger vegg i vegg med Silicia Technology Incubator og samarbeider tett med inkubatoren og gründerbedriftene der. Og som navnet på laben tilsier, handler det om å gi bedrifter muligheten til å få svar på om ideene de har virkelig fungerer.

– Dette er et infrastrukturtilbud som gir oppstartselskaper og etablerte virksomheter muligheten til å kjøre idéutviklingsprosesser hvor man kan få raske avklaringer på nye produkt- og systemideer, sier daglig leder i Verify the Solution, Roger Dalseg.

Laben er finansiert av Innovasjon Norge, SIVA og Forskningsrådet.

Kapitalutfordringer

Den offisielle åpningen er ikke før neste uke, men siden det ikke passet for Solberg da, fikk hun en omvisning tirsdag. På rundturen fikk hun korte introduksjoner om blant annet Broentech, 7Sense og Tarpon Solar, noen av bedriftene som skal benytte seg av de nye fasilitetene.

Mange av selskapene er i oppstartfasen, og flere av aktørene nevnte kapital som den største utfordringen på kort sikt. Solberg mener de offentlige støtteordningene er gode med blant annet forsknings- og innovasjonsmidler, men at man må legge mer til rette for at private investorer skal kunne investere i slike selskaper.

– Det er viktig å finne en måte å få privat kapital inn i disse investeringene, for at bedrifter skal kunne vokse, og litt av utfordringen i Norge er at privat kapital ikke er langsiktig og tar ikke risiko. Det skyldes blant annet at hvis man får en formuesbeskatning lenge før man tjener penger, er det vanskelig å få inn penger, sier Solberg.

– Det jeg er redd for er at vi ender opp i en situasjon hvor mange av de beste ideene blir kjøpt opp, og så blir det ikke arbeidsplasser i Norge. Vi må bli flinkere til å holde ideene i Norge, gjøre det til arbeidsplasser og bedrifter. Vi har lenge kunnet hvilt oss på at vi har hatt så mye aktivitet på olje- og gassnæringene, men det kan vi ikke lenger, og vi må finne ordninger for å beholde de her.