Gå til sidens hovedinnhold

Med blinkende isbjørner har Vestfold Audio reddet liv i 30 år

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter 150.000 blinkende isbjørner levert til hørselshemmede levert gjennom over 30 år, går nisjebedriften Vestfold Audio AS i Sandefjord med gigantoverskudd og har utviklet et rikholdig sortiment til flere brukergrupper.

«Det er natt. Gå tilbake til sengen og sov litt til».

En person med demenssykdom eller annen svikt kan trenge hjelp til å ta beslutninger. Som å returnere til sengen igjen midt på natten. Men hva hvis ingen er der og kan gi denne beskjeden? Da kan Aurora eller Iris hjelpe.

Mer om disse to «damene» senere. Først en tur tilbake til 1980-tallet. En tekniker som jobbet for daværende Rikstrygdeverket og hadde oppgaven med å installere varslingsanlegg for hørselshemmede i hjemmene deres, grublet:

«Det må da være en mer lettvint måte å montere dette på enn å trekke kabler overalt?»

Teknikerens nysgjerrighet kombinert med tilfeldigheter gjorde at Vestfold Audio AS ble født i Sandefjord i 1985. Resultat: Først i verden med å lage trådløst brannvarslingsanlegg for hørselshemmede.

Blinkende isbjørn

– Før døve er det lys som gjelder, sier daglig leder Alf-Einar Løberg.

LES OGSÅ: Mias mamma og pappa kan ikke høre – nå får de hjelp av Diana

Siden slutten av 80-tallet har Vestfold Audio AS levert rundt 150.000 blinkende krystallisbjørner til hørselshemmede. Med lyd og lys varsler den brann, at noen ringer på døra eller at telefonen kimer.

– I mange år var vi Hadeland Glassverks største kunde. Selv om andre og mer avanserte produkter overtar, lever isbjørnen fremdeles, forteller Løberg.

Fremdeles er ulike tekniske hjelpemidler til hørselshemmede hovedvirksomheten hos Vestfold Audio AS, som er særlig opptatt av at brannsikkerheten selvsagt skal være like god for hørselshemmede som for hørende. Når alarmen går, skal hørselshemmede kunne stole på sikker vekking med vibrasjon i sengen, blinkende lys og også full lyd.

Det har vært en rivende utvikling siden isbjørnen, blant annet: Nå kan røykvarslere sende melding om hvor i boligen alarmen er utløst. Og et nabovarslingssystem gjør at den hørselshemmede blir varslet dersom brannalarmen går hos den hørende naboen uansett om naboen er hjemme eller ikke.

Teknologiske sjumilsstøvler kombinert med utviklingsvilje og -evne, kompetent fagmiljø og årvåkne øyne for nye markeder har bragt Vestfold Audio AS til årlig omsetning på nesten 82 millioner kroner (2015).

LES OGSÅ: AMK sa nei til gratis nødmeldingssystem: – En skandale, mener døve Finn Arild Thordarson i Sandefjord

Gir lyd til svake stemmer

På 90-tallet kom Tor Gunnar Johansen inn på eiersiden, og han er også produktsjef. Med ham har lydprodukter blitt en betydelig ekstra fot å stå på for elektronikkselskapet.

Med lydprodukter menes ikke musikkanlegg, men ulike mikrofoner, høyttalere, stemmeforsterkere, teleslynger og annet som sikrer god lyd og tale – både til dem som har svak stemme/hørsel og dem som ikke har det.

– Faktisk gjelder lov om universell utforming også lyd og tale. Men god lyd er godt for alle, sier Løberg.

Stemmeforsterkere kan støtte strupeopererte, pasienter med ALS, MS eller andre som har svak stemme eller blir slitne av å holde stemmevolumet høyt nok så andre hører dem.

– Alle produktene våre er laget på oppfordring fra brukerne. Ett eksempel er en liten, transportabel bordhøyttaler. Den ble utviklet fordi en politiker som hadde svak stemme, reiste mye rundt og snakket. Han kunne fortsette reisevirksomheten fordi han alltid hadde med seg den lille høyttaleren og en trådløs hodemikrofon, forteller Løberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trygghet med Iris

I tillegg til varslingshjelpemidler for hørselshemmede og lydprodukter alle kan nyttiggjøre seg av, blir velferdsteknologi en stadig større del av Vestfold Audios virksomhet. I dag er det langt mer enn ordinære trygghetsalarmer.

– Når vi blir eldre, har noen av oss behov for mer hjelp. Eldre kan bli glemske, det er fare for fall og annet. Da kan slik velferdsteknologi varsle dem og/eller pårørende, forteller Løberg.

Og her kommer Aurora og Iris inn. «Damene» er varslingsmottakere med mange funksjoner både hørselshemmede og andre kan ha nytte av, blant annet som støtte og trygghet til personer med demens eller annen kognitiv svikt, samt deres pårørende.

Bildeserie

Slik kan teknologi hjelpe ulike brukere

– Iris har vi laget fra bunnen. Hun har lydvarsling, lysblink, tekstbeskjeder på skjerm og tekstbeskjeder gitt verbalt. Disse kan leses inn av en pårørende, som gir brukeren en kjent stemme. Man kan også velge det språket man ønsker, forklarer Løberg.

Det kan legges inn et stort og individuelt tilpasset antall varslinger kombinert med sensorer aktuelle steder. Eksempler:

■ «Lukk vinduet»

■ «Lukk kjøleskapet»

■ «Ta medisinene dine»

■ «Det er natt. Gå tilbake til sengen»

Foruten egenvarsling på skjerm og med lydbeskjeder til brukeren, kan pårørende få varsling til mobiltelefonen via en app om at mor eksempelvis har stått opp av sengen om natten og ikke lagt seg igjen eller at kjøleskapet ikke har vært åpnet på lenge.

LES OGSÅ: Slik kan eldre og demente synge karaoke og sykle gjennom alle verdens byer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frihet til å leke

Hos Vestfold Audio AS foregår alt utviklingsarbeid i lokalene på Fokserød. Alle lydproduktene og det meste av varslingsanleggene produseres der.

I staben er det ingeniører, TV-/radio-reparatører og andre med kompetanse innenfor elektronikk og lydteknikk. Løberg mener det er særlig tre årsaker til at bedriften går godt og klarer seg i sterk konkurranse med store internasjonale aktører:

■ Eierne: – De gir oss økonomisk mulighet og frie tøyler til å leke, finne på nye ting. Dermed får vi handlingsrom til å bruke noen ekstra måneder på å lage det helt perfekt.

■ Produktutvikling: – Vi bruker lang tid på utvikle nye produkter. En talevarsler brukte vi nesten to år på. Vi jobbet mye med batterilevetid, god lyd, mikrofonegenskaper og høyttalerløsninger. Men vi mener at om vi ikke kan lage det beste som finnes, er det ganske håpløst å holde på i Norge.

■ Medarbeidere: – De er dyktige, lojale og fanger opp brukernes behov. De vet det er lov å komme med konstruktiv kritikk av nye produkter vi utvikler. Uten de ansattes kompetanse hadde det ikke vært noen suksess, sier Løberg.

Dag Hanssen, som er utviklingsingeniør innenfor lyd, mener de ansattes bevissthet på hva de jobber med, faktisk bidrar til sysselsetting og livskvalitet. Han illustrerer det med at en lærer som risikerer sykmelding grunnet svak stemme, kan være i jobb ved hjelp av en stemmeforsterker.

– Lyd er ren elektronikk. Men vi skal ikke bare lage et ingeniørprodukt – vi skal dekke et behov. Enten behovet tilhører tunghørte, personer med stemmeproblemer eller andre, sier Hanssen.

 

Kommentarer til denne saken