Gå til sidens hovedinnhold

Dataspill gjør kjedelig trening gøy for Henrik (9)

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg bare spiller, jeg. Da tenker jeg ikke over at jeg egentlig trener.

I ståstativet foran PC-skjermen på treningsrommet hjemme i Tiurvegen vipper Henrik Holt (9) med fotbladene, skyver kroppsvekten over på høyrebeinet eller bøyer knærne til forhåndsinnstilt posisjon.

Og vips, så har flyene på skjermen beskutt de grønne målene i Henriks favorittspill eller så har planetkula «spist» de gule stjernene.

Henrik, som har cerebral parese (CP), smiler, utbryter en frydefull seierslyd og retter tomlene oppover.

Han liker Happy Rehab, som er et interaktivt trenings- og rehabiliteringskonsept Sykehuset i Vestfold ved Kysthospitalet i Stavern har testet ut siden september i fjor. Det er rettet mot barn og unge som har nedsatt fysisk funksjonsnivå, for eksempel CP.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

– Jeg tenker ikke så mye på det, sier Henrik om CP-diagnosen.

LES OGSÅ: Marte har CP. Med løpesykkel får hun knallbra trening.

Muskler står i spenn

9-åringen, som er en glad og aktiv gutt, liker å gjøre som andre barn på hans alder.

Men CP-tilstanden er likevel en del av hverdagen til porsgrunnsfamilien Holt, som foruten Henrik består av mamma Charlotte, pappa Per Kristian og lillebror Carsten (6).

Henrik har en lett grad av CP, men det innebærer en grovmotorisk funksjonssvikt på høyre side av kroppen. Når musklene på høyresiden er spastiske (står i spenn), prioriterer Henrik ubevisst å bruke venstresiden.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Henrik Holt har cerebral parese og må trene hver dag. Med Happy Rehab har de kjedelige øvelsene blitt mye morsommere.

 

– Han forskyver vekt og balanse til venstre side. Han går opp på tå på høyrefoten, og blir derfor stram i leggen. En spastisk muskel vokser sakte eller ikke i det hele tatt, forklarer pappa Per Kristian.

For en tid tilbake ble Henrik operert fordi musklene i høyrebeinet måtte forlenges. Han har vært tre uker på Kysthospitalet. Han må gå med skinne for å kompensere, og han får Botox-injeksjoner for at musklene skal slappe av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– CP-en betyr at Henrik har dårligere balanse, faller mer og har hatt vansker med å lære å gå, løpe og sykle. Han bruker fire ganger så mye energi som funksjonsfriske barn. Går han én kilometer, er det som fire, forteller Per Kristian.

– Mer lystbetont

For å motvirke spasmer og styrke balanse, leddbevegelighet og motorikk, må barn med CP trene jevnlig hos fysioterapeut, ofte flere ganger i uka.

– Fysioterapitrening kan være ganske demotiverende for barn og unge, sier Helena Paulsson Nilsen, leder for Happy Rehab-prosjektet på Kysthospitalet.

– I tillegg går det mye tid til reising. Mange må ha fri fra barnehage og skole, og foreldrene fra jobb. Happy Rehab både gjøre treningen mer lystbetont og sparer familien for mye tid siden treningen i stedet foregår hjemme, sier hun.

Treningsprogrammene i Happy Rehab er knyttet til ulike dataspill tilpasset barnets alder. PC-en med dataspillene er koblet til ståstativet. Fotblader, hofteledd og knestøtte i ståstativet er individuelt innstilt slik at treningen blir spisset og dekker den unge pasientens behov.

Når barnet gjør øvelsene som skal til, oppleves også framgang i dataspillet.

LES OGSÅ: Blinkende isbjørner har fungert i over 30 år. Nå er det som oftest Iris eller Aurora som har kontrollen.

Trener med Lego-bygging

Henrik bruker ulike hjelpemidler i hverdagen. Et par ulike skinner til høyrebeinet sørger for å strekke og tøye musklene. En elektrisk rullestol og elmotor på sykkelen gjør at han kan spare på kreftene og likevel henge med vennene.

Men hjelpemidler er ikke nok. Ulike former for trening som krever at Henrik også må ta i bruk høyre arm og bein, er avgjørende for Henriks funksjonsnivå.

Han har fysioterapi i skoletida to ganger i uka, han svømmer to ganger ukentlig, driver med klatring for funksjonshemmede og han spiller skarptromme i korps.

– Alle mulige aktiviteter der han må bruke begge hender, er bra. Derfor bygger han mye Lego og spiller Playstation. Som toåring fikk han luftgevær fordi det er en aktivitet som krever begge hender, men han var nok litt for liten, vedgår Per Kristian.

LES OGSÅ: Dette hadde du ikke trodd om ungdommer i Vestfold

Supplement

Det var en lokal fysioterapeut som introduserte Happy Rehab for Henrik for ett år siden. Familiens Holts langvarige erfaring er derfor nyttig for Kysthospitalet, der hittil rundt 20 barn og unge har fått prøve Happy Rehab fire til seks ganger under opphold.

– Generelt er det gode tilbakemeldinger. Men vi ser at ungdommer som har mye erfaring fra dataspill, finner Happy Rehab-spillene noe repetitive og med litt lavt tempo, sier ergoterapeut Daniel Gulliksen.

Han påpeker at det er avgjørende at pasientene selv synes Happy Rehab-treningen er motiverende og hensiktsmessig siden den skal være et supplement til den tradisjonelle rehabiliteringen.

– De som har gitt tilbakemelding, er de som typisk har stagnert litt med vanlig fysio- og ergoterapitrening grunnet manglende motivasjon eller lite framgang. Da har Happy Rehab vist seg å være en ny innfallsvinkel til treningen fordi den spiller mer på de unges premisser, sier han.

– Veldig kjedelig

Happy Rehab-konseptet er utviklet av den danske ingeniøren Martin Hjort, som selv har en sønn med CP. Hvert treningsprogram settes opp individuelt, og Henrik skal nå trene 15 minutter hver dag.

– En viktig øvelse for Henrik er å vippe fotbladet fram og tilbake. Happy Rehab er det eneste som motiverer han til å trene på den måten. Han får trent veldig spesifikt på noe som ellers er veldig kjedelig. Plutselig trener han uten å tenke på det, forteller mamma Charlotte.

– Jeg tenker bare at jeg spiller, jeg! Det er fint, synes Henrik.

– Det finnes ingen vidunderkur mot CP. Men bruker han ikke den høyre armen, stivner den. Trening må til for at funksjoner ikke skal gå tapt, og slik reduseres behovet for operasjoner, sier pappa Per Kristian.

SPILLTEKNOLOGI PÅ SIV

Sykehuset i Vestfold bruker spillteknologi i behandlingstilbud og forskning. Foruten Happy Rehab (omtalt i denne reportasjen) til barn og unge med CP, er disse andre eksempler:
■ Arbeidsminnetrening for barn med ADHD: Arbeidsminne er evnen til å holde informasjon lenge nok i bevisstheten til å kunne utføre en oppgave. Datatrening daglig over fem uker gir resultater.
■ Arbeidsminnetrening for barn med CP: Små dataspill en drøy halvtime nesten daglig i løpet av seks uker (25 økter totalt) skal bedre arbeidsminnet for barn med CP i alderen 7-15 år.
■ Forskning på pasienter med langvarig psykosesykdom: Hvilken effekt har to ulike aktiviteter på fysisk og psykisk helse for pasienter med f.eks. schizofreni? Én gruppe skal gå/jogge på tredemølle, den andre gruppen skal spille Nintendo Wii Sports, der man simulerer tennis, padling el.l. Funnene i studien skal brukes til å bedre behandlingstilbudet.

Kommentarer til denne saken