Nestlederen i Arbeiderpartiet var på besøk hos Carlsen Fritzøe i Tønsberg for å høre om hvordan A-krim Vestfold jobber mot arbeidskriminalitet i Vestfold.

Prosjektet er et samarbeid mellom fylkesmannen, fylkeskommunen, Skatt Sør, Arbeidstilsynet, politiet, KS, KIV, NHO, LO og byggebransjen, og omfanget er unikt i landssammenheng.

Under møtet ble det lagt vekt på hvordan de ved hjelp av samarbeid på tvers av etatene raskere kan klare å bekjempe svart arbeid.

Les også: Svart byggearbeid for 10 milliarder pr. år

– Det å knekke koden for hvordan man jobber med arbeidslivskriminalitet har vist seg å være ganske vanskelig. Mye av nøkkelen har vist seg å være nettopp koordinering, samhandling og den type samarbeid som de regisserer, sier Tajik, som også leder Stortingets justiskomité, til Vestviken24.no.

– Dette berører alle etatene, men fanges kanskje bare opp av én av dem. Man trenger det koordinerte arbeidet både for å identifisere det, få bevis, kunne forfølge det rettslig. Så man trenger samordningen for at det skal kunne få konsekvenser.

LES MER PÅ VESTVIKEN24.NO

Ønsker nasjonal ordning

Prosjektet har blant annet opprettet en enkel måte man anonymt kan tipse om mulige brudd på arbeidsmiljøloven. I stor grad er det bransjen selv som tipser, og to tredjedeler av tipsene kommer fra arbeidsgiversiden.

– Er dette noe man kan ta med seg inn i andre fylker?

– Det er det definitivt. Jeg la merke til spesielt er at de la vekt på at kvaliteten på tipsene har økt. Det er viktig at det ikke bare er et løst inntrykk eller mistanke om at noe er galt, selv om det kan være legitimt å si ifra om det også, men at man får inn tips med kvalitet, sier Tajik.

Det er også ambisjonene, sier Harald Olsen, distriktssekretær i LO.

Les også: Kampanje mot svart arbeid: – Prøver å få kundene over på konto

– Det er en ambisjon at vi skal få forankret dette både i LO sentralt og Arbeiderpartiet. Det vi kommer til å forsøke fra LOs side er å få det inn i partiprogrammet til Arbeiderpartiet, at denne tanken og måten å jobbe på blir en modell for resten av landet, sier Olsen.

Endrer holdninger

De siste månedene har A-krim Vestfold vært aktive med holdningskampanjen #Medbyggerne. En rekke bedrifter kjører rundt med klistremerket på bilene sine, som en oppfordring til å handle tjenester hvitt.

Les også: Snart vil du møte på håndverkere med denne logoen

– Vi er opptatt av å få gjennomslag, ikke alltid oppslagene. Det å henge ut arbeidsgivere som ikke har gjort ting etter boka er ikke det viktigste. Det viktigste er å få bukt med grunnlaget for det svarte arbeidet, og det å endre holdningene hos folk er det viktigste, sier Olsen.

– Men det vanskeligste også?

– Holdningsskapende arbeid er alltid vanskelig. Derfor må vi begynner kanskje helt nede på barnehage- og grunnskolenivå og fortelle om hvorfor det er viktig at man betaler inn til et fellesskap og hva fellesskapet bruker pengene til, slik at man skjønner verdien av det.

Tajik mener holdningene i det norske folk er den største utfordringen i norsk arbeidslivskriminalitet i dag.

– Det hadde ikke vært denne type arbeidskriminalitet hvis ikke det fantes folk som var villig til å betale for det. Det kan være lett å tenke at det bare var det ene kjøkkenet eller ene utbedringsarbeidet, men konsekvensene i kroner og øre blir veldig store for velferdssamfunnet i Norge, sier Tajik.