Antibiotikaresistente bakterier oppdaget i vestfoldgriser

FANT BAKTERIER: Myndighetene har funnet multiresistente bakterier i en grisebesetning i Vestfold.

FANT BAKTERIER: Myndighetene har funnet multiresistente bakterier i en grisebesetning i Vestfold. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

MRSA-bakterier, også kjent som antibiotikaresistente bakterier, er funnet i fylket.

DEL

I fjor ble det oppdaget tre nye antibiotikaresistente bakterier i norske svinebesetninger. Myndighetene vet ikke hvor farlige de er.

Et smittetilfelle ble funnet i Telemark, men dette forsvant av seg selv. Ifølge avisen Nationen måtte derimot én besetning i Vestfold og én i Rogaland saneres som følge av MRSA-smitten

I 2017 tok Mattilsynet 826 prøver fra norske svinebesetninger. Ingen av prøvene viste funn av LA-MRSA, som er den vanligste typen av antibiotikaresistente bakterier i norske svinebesetninger.

Det ble derimot oppdaget tre nye og hittil ukjente MRSA-bakterier i svinebesetningene, skriver Nationen. Verken Mattilsynet, Veterinærinstituttet eller Folkehelseinstituttet vet hvor smittsomme de nye typene av MRSA er.

Forsker i Folkehelseinstituttet, Petter Elstrøm, mener de nye typene av MRSA kan være like alvorlige som LA-MRSA.

– Alvorlighetsgraden avgjøres ut ifra evnen bakteriene har seg til å spre seg i ulike populasjoner i tillegg til evne til å gi sykdom. Hvor lett bakteriene spres blant dyr har vi ikke alltid oversikt over, sier Elstrøm til Nationen.

MRSA er gule stafylokokkbakterier som er resistente mot flere typer antibiotika. Bakterien kan smitte fra griser til mennesker, men gir sjelden alvorlige infeksjoner hos friske personer. De kan likevel utgjøre en risiko for mennesker som allerede er syke eller har svekket helse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken