Gå til sidens hovedinnhold

– Vi må våge å si at neste Facebook skal komme fra Vestfold

Artikkelen er over 5 år gammel

Daniel Döderlein har hatt stor suksess med sin betalingsløsning for mobil. Nå vil han bidra med hjelp lik den han selv fikk for å realisere produktet. I tillegg ønsker han en utvikling av fylkets gründerhjelp.

Seriegründer Daniel Döderlein solgte nettopp sin betalingsløsning for mobiltelefoner, Mcash, til SpareBank 1.  Verdien av salget er konfidensielt, men virksomhetens verdi før salget var beregnet til rundt 350 millioner kroner, ifølge Döderlein.

Under Gründeruka 2015 denne uken fortalte han om veien fram til salget, fra ideen ble unnfanget på en lekeplass:

– Jeg satt på lekeplassen mens barnet mitt lekte, kikket på mobiltelefonen min, og tenkte plutselig på hvor fint det hadde vært om man kunne sende penger til en annen like enkelt som man sender tekstmeldinger.

Han fortalte at han nå ønsker å hjelpe til med å koble regionale bedrifter med investorer. Samtidig kom han med en oppfordring om å etablere en mer helhetlig satsing på gründerhjelp i fylket.

Les også: Les gründernes tips for å få med riktige investorer

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Vil koble folk sammen

Veien fra ideen dukket opp i Döderleins hode og til den ble realisert var lang. Ikke minst for å skaffe den nødvendige kunnskapen han trengte.

– Jeg brukte tre år på å lære meg alle detaljer om betalingssystemet i Norge, forteller han.

 

I perioden mens Mcash var under utvikling fikk Döderlein god faglig og finansiell hjelp av andre aktører. Nå ønsker han og hans kone Carina å gi lignende hjelp til andre gjennom sitt eget investeringsselskap Döderlein invest:

– Målet er å kunne hjelpe regionens gründere med kunnskap og nettverk, og også noe finansiell støtte. Men primært ønsker jeg å koble folk sammen. Det er nok av investorer der ute som ser etter bedrifter. Problemet er at de ikke finner hverandre.

Samtidig etterlyser han en mer helhetlig og samlet arena for å tilby gründerhjelp i Vestfold.

– Det må etableres lokale gründerhus som skaper stor gravitasjonskraft og trekker investorer hit. Gründerhusene må kobles opp mot et regionalt senter, gjerne plassert rett ved E18. Det som fins av gründertiltak her nå er altfor fragmentert.

Les også: – Fokuserer for mye på vekstbedrifter

– Han er inne på noe

Han mener også at man må tørre å tenke større rundt gründerhjelpen enn det man gjør i dag:

– For å tiltrekke utenlandsk høykompetanse må vi ha et miljø med mange attraktive selskaper, så de som kommer hit ser flere muligheter. Vi må være så tøffe at vi tør å si at det neste Facebook skal komme fra Vestfold.

Det fins en rekke ordninger for gründere i Vestfold. Blant annet Start i Vestfold, Nettverksbanken og gründerhus.

Anne Grethe Bakken i Start i Vestfold ser innspillet om samordning som positivt.

 

– Jeg syns absolutt at han er inne på noe. Og vi har satt ned en gruppe med Start, Nettverksbanken Innovasjon Norge, Silicia og gründerhuset på Nøtterøy, samt det kommende gründerhuset i Sandefjord for å finne løsninger for en bedre samordning.

Et av tiltakene som det jobbes med er en felles nettportal:

– Vi ønsker en oversiktlig nettportal der man lett kan finne fram til de ulike tilbudene. Vi må gjøre vårt for å få til et mer helhetlig tilbud.

Les også: Her åpner fylkets neste gründerhus

– Veldig nyttig

Thale Anker Feiring og Håvard André Hanran, som er bosatt på Nøtterøy, har nettopp etablert sitt første selskap Techfix. De tilbyr reparasjon av smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner.

Paret har hatt hektiske dager siden etableringen i juni.

 

– Det har vært som å kjøre en berg- og dalbane uten sikkerhetsbelte. Det begynte å gå bra veldig tidlig. Nå begynner vi å bli tilvendt farten, og har tid til å delta på arrangementer som dette der vi kan få gode råd og møte andre gründere. Det er veldig nyttig, sier Anker Feiring.  

At de er partnere både i arbeid og livet ser de som en styrke:

– Vi er privilegerte. Vi kan jobbe 16-timers dager, men likevel ha tid sammen. Vi tenker også veldig motsatt av hverandre. Jeg tenker veldig vidt, mens Håvard er mer detaljorientert. Det gjør at vi utfyller hverandre, og kan gi mye konstruktiv kritikk til hverandre, sier Anker Feiring.