Ken Olav (18) hadde planene klare allerede på ungdomsskolen

FAGINTERESSERT: Ken Olav Thuve (til venstre) har fått lærlingplass hos Låsesmeden i Larvik. Faglig leder Arve Nilsen har ansvar for oppfølging og tilrettelegging.

FAGINTERESSERT: Ken Olav Thuve (til venstre) har fått lærlingplass hos Låsesmeden i Larvik. Faglig leder Arve Nilsen har ansvar for oppfølging og tilrettelegging. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

For Ken Olav Thuve (18) fra Larvik er drømmen i ferd med å oppfylles. Nå er han lærling i telekommunikasjonsfaget.

DEL

Allerede da han gikk på ungdomsskolen, visste Ken Olav Thuve hva han ville bli. Det måtte bli noe innen elektrofaget. Siden november har han hatt lærlingplass hos Låsesmeden i Larvik.

– Elektronikk har alltid fascinert meg, og kanskje spesielt det med alarmer, sikkerhet og det å kunne styre ting via en PC, sier Ken Olav.

Les også: Ville egentlig ikke ha resepsjonslærling – traff blink

– Det var dette jeg drømte om

Etter å ha tatt VG1 elektrofag på THVS, ble det VG2 Data og elektronikk. Høsten 2015 startet Ken Olav på VG3 i Horten, da det plutselig åpnet seg en mulighet for lærlingplass hos Låsesmeden i Larvik.

– Det var dette jeg hadde håpet og drømte om, sier 18-åringen entusiastisk.

Nå har han lærlingkontrakt i bedriften i to år og seks måneder, og har muligheten til å ta fagbrevet som telekommunikasjonsmontør, og hvem vet, kanskje det med tiden også blir fast ansettelse?

Faglig leder hos Låsesmeden, Arve Nilsen, gir lærlingen det beste skussmål.

– Ken Olav har på den korte tiden han har vært hos oss fått en høy stjerne blant dem han jobber sammen med. Han virker interessert, motivert og er veldig entusiastisk, sier Nilsen. Han har fagbrev som serviceelektroniker, og har ansvaret for oppfølging og tilrettelegging for lærlingen.

Les også: – Vi er avhengig av at fagkraft blir kult

– De unge inspirerer

Det betyr mye for en lærebedrift, skyter daglig leder Arne Rauan i Låsesmeden inn.

LÆREBEDRIFT: Daglig leder Arne Fr. Rauan i Låsesmeden (til venstre) og faglig leder Arve Nilsen er fornøyd med å ha fått en ung og entustiastisk lærling i bedriften.

LÆREBEDRIFT: Daglig leder Arne Fr. Rauan i Låsesmeden (til venstre) og faglig leder Arve Nilsen er fornøyd med å ha fått en ung og entustiastisk lærling i bedriften. Foto:

– Motivasjon og lavt fravær er noe vi setter høyt. Jeg er av den typen som ikke legger mest vekt på gode karakterer. Mange som er middels gode teoretikere, er ofte dyktige praktikere, og det er et godt grunnlag i vårt fag.

– Hvilken verdi har lærlinger for bedriften?

– Jeg er opptatt av å etablere nye arbeidsplasser, og lærlingene sikrer rekruttering til yrket. Mange av dem som kommer hit som lærlinger, er til inspirasjon for våre ansatte. De unge ser ting på en annen måte, er ofte veldig kyndige når det gjelder data, og felles for mange, er at de er faginteressert. En annen egenskap vi setter høyt, er at man er rolig som person og har gode holdninger, sier Rauan og smiler til Ken Olav.

Gode ansatte vokser ikke på trær, mener Rauan.

– Vi har 13 ansatte i bedriften her i Larvik samt én i Sandefjord. Folk med bakgrunn fra et bredt spekter av fagområder. Det betyr at vi i enkelte prosjekter kan være totalleverandør.

Har taushetsplikt

Av sikkerhetsmessige årsaker ønsker han ikke gå i detaljer rundt enkeltprosjekter.

– Alle ansatte må underskrive en avtale om taushetsplikt.

Nå skal Ken Olav gjennom et opplæringsløp der en opplæringsbok legges til grunn som pensum.

– Dessuten følges lærlingen opp av opplæringskontoret med blant annet evalueringsskjemaer som skal fylles ut.

– Vi skal jo helst se litt progresjon etter hvert. Målet er også at alle våre ansatte skal ha et fagbrev som er relevant til våre fagområder, sier Rauan.

– Ellers er vi veldig godt fornøyd med samarbeidet med THVS, og lærernes engasjement.

– Hva er fagområdet til en telekommunikasjonsmontør?

SMÅ OG STORE OPPGAVER: Ken Olav Thuve sikter mot fagbrev som telekommunikasjonsmontør.

SMÅ OG STORE OPPGAVER: Ken Olav Thuve sikter mot fagbrev som telekommunikasjonsmontør. Foto:

– Det er stor utvikling i denne bransjen, og det kommer stadig nye ting. Det gjelder å holde seg oppdatert. Men i grove trekk består jobben i å montere og feilsøke i systemer som omfatter porttelefon, alarmer, adgangskontroller og TV-overvåking. Dessuten ønsker vi at vedkommende skal komme seg opp på et godt nivå innen låsmontasje. Siden vår bedrift ikke arbeider med fiber, kabel-TV og lignende, har vi et samarbeid med ElTel Sønnico i Sandefjord. De besitter den kompetansen som trengs, slik at vi utveksler lærlinger med hverandre, sier næringslivskoordinator ved THVS, Per T. Eitrem.

– Så langt har vi i samarbeid med opplæringskontorene, næringsforeningene og NHO klart å skaffe lærlingplasser til de fleste av søkerne, men det er alltid et behov for flere lærebedrifter.

– Prosjekt Til Fordypning (PTF) er et yrkesforberedende fag hvor mest mulig av undervisningen består av praksisutplassering i arbeidslivet. I løpet av skoleåret (VG2) får eleven arbeidstrening i til sammen seks uker. Slik kan eleven få prøve seg i en eller flere virksomheter som de siden kan søke lærlingplass hos. Det er en vinn-vinn situasjon for begge parter, sier Eitrem.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Artikkeltags