Gå til sidens hovedinnhold

Kjøpte plasma-TV, fakturerte Forsvaret

Vestfold-firma trekkes inn i korrupsjonssak i Forsvaret

Artikkelen er over 6 år gammel

Forsvarsdepartementet har bedt Økokrim etterforske et Holmestrand-firma som var hyret inn for å bistå med avviklingen av kystfort, men fakturerte Forsvaret for blant annet en tørketrommel, en plasma-TV og en Svane-seng.

HOLMESTRAND: Vestfold Betongsaging hadde i 2011 og 2012 flere svært lukrative oppdrag for Forsvaret i forbindelse med avviklingen av flere kystfort.

Nøyaktig hva oppdragene gikk ut på har det ikke vært mulig for de eksterne granskerne fra revisjonsselskapet PwC å finne ut av, på grunn av manglende anbudsdokumentasjon og spesifiserte kontrakter, men en gjennomgang av alle fakturaene selskapet har sendt Forsvaret avdekket flere underlige regninger.

Spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet sier til Tønsbergs Blad at granskningsrapporten er sendt til Økokrim og at departementet har bedt om etterforskning av saken.

Les også: – Etterforsker ikke de minste sakene

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

 

Kjøpte seng

– Fakturagjennomgangen har avdekket en rekke fakturaer som inneholder innkjøp av båtutstyr, verktøy, hjertestartere, kontorrekvisita, fryseskap, plasma-TV og senger, og PwC stiller spørsmål ved i hvilken grad dette er prosjektrelaterte kostnader, skriver granskerne i rapporten.

Fakturaer for en Miele oppvaskmaskin og tørketrommel, en dørmatte, et teppe, en tøykurv, vedlikehold på firmaets adresse i Holmestrand og søppeltømming på gjenvinningsstasjonen i Holmestrand er også regninger granskerne stusser over.

Vil ikke kommentere

Jan Vidar Rasch, som eier Vestfold Betongsaging, ønsker ikke å kommentere rapporten overfor Tønsbergs Blad.

– Det har jeg ingen kommentar til, de får gjøre jobben sin, sier han.

Firmaet, som nå har byttet navn til Vestfold Bilsalg AS, fakturerte Forsvaret for totalt 27,8 millioner kroner i løpet av 2011 og 2012. Brorparten av arbeidet har foregått på Rauøy fort i Oslofjorden.

Siktet for korrupsjon

Granskingen av transaksjonene er et resultat av Dagbladets Skup-prisvinnende artikkelserie om hvordan minst 10 tidligere marinefartøyer ble solgt til paramilitære i Vest-Afrika. En tidligere offiser i Forsvarets logistikkorganisasjon, som er bosatt i Vestfold, er siktet for grov korrupsjon i saken. Det samme er to briter.

Leide ut båten

I tillegg til de merkelige innkjøpene har Vestfold betongsaging fakturert Forsvaret for utleie av verktøy og en båt, som granskerne mener det kan stilles spørsmål ved om er relevante kostnader for Forsvaret.

For leie av «generator, sveiseapparat, skjærebrenner, jekketralle, vinkelkutter Man Krok bil, friskluftmasker osv.» tok firmaet 2,4 millioner kroner, og fire ganger har Forsvaret betalt 92.500 kroner for «Leie båt til transport/beredskap 53 fot pr. mnd.».

I årsrapporten til Vestfold betongsaging for 2011 kommer det fram at firmaet har betalt 975.000 kroner til Jan Vidar Rasch for leie av en båt til inntektsbringende arbeid. I skipsregisteret er Rasch i dag registrert som eier av en 63 fots Princess som han kjøpte for sju millioner kroner i 2013.

Ingen var syke

Granskerne i PwC stiller også spørsmål ved arbeidstimene som er fakturert. Firmaet har fakturert for åtte medarbeidere både i 2011 og 2012, mens det ifølge registre hadde seks ansatte i 2011 og fire i 2012.

Ifølge timelistene har alle de åtte jobbet i hele perioden fra 29. september 2011 til 31. mai 2012, med unntak av to som sluttet en måned tidligere. Det er ført arbeidstimer hver dag med unntak av julaften og første- og andre juledag, inkludert de fleste lørdager og søndager. Seks ansatte jobbet også 10 timer 17. mai.

Granskerne påpeker at det er merkelig at ingen av de ansatte hadde en fridag, avspaseringsdag eller sykedag i hele arbeidsperioden.

Kommentarer til denne saken